CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI



 Chia tohumu son zamanlarda diyet listelerinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Fakat listelerin ayrılmaz parçası olan tohumunun, zayıflama gibi bir özelliği bulunmuyor. Buna rağmen neden zayıflamak isteyenler tercih ediyor? 

İşte nedeni:
Chia tohumu sıvı ile temas ettiği zaman 9 ila 12 kat hacim kazanarak sıvıyı hapsetmeyi sağlıyor. Bu da açlık hissi uyandırmadığı için chia tohumu uzun süre yemek yeme hissini engelliyor. Kısacası tok tutmayı sağlıyor. Ve içeriğinde yer alan bol miktarda lif sayesinde bağırsak sorunlarına da iyi gelerek metabolizmayı hızlandırıyor.


Peki besin değerlerinde neler var?
1 yemek kaşığı Chia tohumu yaklaşık olarak 140 kaloridir. 11 gram lif içerir ve bu da günlük almamız gereken oranın %40 ına denk gelir. İçeriğinde ki lif miktarı sebebiyle kan değerini dengeleyici etkisi vardır. Kan basıncı ve kolesterolü dengeleyerek vücut için en uygun miktara gelmesini sağlar. Bu yönüyle kalp krizi riskini azaltır. Özellikle meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı oldukça etkilidir. İçeriğindeki omega 3 vitamini ile et ve balık yemeyenler için omega 3 ve gerekli olan bazı vitaminleri sağlar. 

Chia Tohumu Nelere İyi Gelir?

En önemli özelliklerinden biri bağışıklığı güçlendiriyor olmasıdır. Vücutta oluşan iltihabı temizlerken kansere karşı da koruyucu etkisi vardır. Tok tutma etkisi sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Kemikleri güçlendirici etkiye de sahiptir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde ciltte oluşan kırışıklıklara iyi gelir ve cildin yaşlanmasını önler. Günlük kalsiyum miktarinin %18 ini karşılayarak kemikleri güçlendirir. Antibakteriyel özelliği ile ağız kokusunu önler.

Chia Tohumunu Nasıl Tüketmeliyiz?

Yemeklere, salatalara katılarak tüketilebileceği gibi genel olarak bir kase yoğurda bir yemek kaşığı katılarak tüketmek yaygınlaşmıştır. Veya 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı katarak yarım saat beklettikten sonra içilebilir. Günlük olarak 1 veya 2 yemek kaşığı önerilmektedir. 


0 yorum:

Yorum Gönder