KETENCİK NEDİR? BU BİTKİYİ EKEN PETROL KUYUSU AÇMIŞ GİBİ OLACAK

 




Daha önce aspir ile ilgili yazımızda dünya üzerinde sınırlı olan petrol kaynağı için aspirin bir çözüm yolu olduğunu ve aspir ile biyodizel üretilerek dışa bağımlılığın en az seviyeye indirilebileceğini yazmıştık. 
Başka bir diğer biyodizel üretilebilecek bitki ise 'ketencik' bitkisidir. Ketencik bitkisi ile ilgili çalışmalar gelişmiş dünya ülkeleri üzerinde başlamış ve jet yakıtı olan kerozinin kullanımını %50 ye indirmeyi başarmışlardır. Diğer %50 lik kısım içinse ketencik bitkisinin yağını kullanmışlar ve yapılan deney uçuşlarını başarıyla gerçekleştirmişlerdir

Ülkemizde ise henüz bu bitkinin yetiştirilmesine başlanmamıştır. Biyodizel dışa bağımlılığı azaltacağı gibi çevre dostu yapısıyla da giderek kirlenen hava için olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Uzmanlar ülkemizin çoğu toprağının ve iklim koşullarının bu bitki için uygun olduğunu dile getirdiler. Soğuğa ve kuraklığa karşı da dirençli olan ketencik bitkisi, ağır killi topraklar hariç her toprak çeşidinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Çoğu bitkiden daha dayanıklı olan ketencik, suya çok fazla gereksinim duymaz.

Güneydoğu ve orta dogu bölgelerinde kışlık olarakta yetiştirilebilir bu da nadasa bırakılan toprakların azaltılmasına da yardımcı olacak demektir.

Ketencik Bitkisinin Özellikleri

Boyu 10 ile 80 cm arası sarı küçük çiçekleri sahip yaprakları ise iri ve tüylü bir bitkidir. %30 -%45 miktarında yağ içerir. Omega-3 ve Omega-6 vitaminleri sebebiyle insan vücuduna da oldukça faydalıdır. Yemeklik yağ olarak ta kullanılabilecek derecede vitaminler içermektedir.

Tavuk yumurta ve etinin vitaminini artırdığı için tavuk yemi olarak ta kullanılabilir. Omega 3 yağı bakımından daha vitaminli et ve yumurta elde edilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder