Kolesterole karşı sirke: Müller, elma sirkesinin besinlerin ve sıvıların bağırsakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengin olduğunu ve pektinin sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken, bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engellediğini belirtiyor. “Eğer, kolesterolünüz yüksekse yemeklerden önce düzenli olarak ballı elma sirkesi içmeye devam ederek kolesterolünüzü normale döndürebilirsiniz. Hatta sirkeyi, meyve ya da sebze suyu ile karıştırarak da içebilirsiniz.”
Sirke Anemiye iyi gelir: Sirke, anemiye karşı birebir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı suyun içinde bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeniz yeterlidir.
Sirke Astım ve solunum hastalıklarına iyi gelir: Tüm vak’alarda bal (tabiî, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha tesirlidir. Bir kaşık sirke, bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir, günde 3-4 defa içilir. Bir mendil veya tülbent sirkeye batırılıp bileklerin iç tarafına yerleştirilerek bir bantla sabitlenir.
Sirke Ateş düşürür: Bir ölçü sirkeyi, beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımı kompres yapmak ve sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi rahatlatacağı gibi, vücuttaki toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlayacaktır.
Sirke Ayak sağlığı için önemlidir: Ayaklarınızı sirke banyosuyla rahatlatın! Bir leğenin içini bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin.
Sirke Varisleri iyileştirir: Bacaklarınızı elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu esnada büyük bir tas içinde bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi, gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Bunu günde bir veya iki defa, yarım saatlik sürelerle uygulayın.
Elma Sirkesi Nasırı iyileştirir: Gece boyunca, elma sirkesi emdirilmiş yarım dilim bayat ekmeği problemli bölgeye uygulayın. Sabaha iz bile kalmayacak! Aynı şekilde içinde soğan bekletilmiş sirke de aynı işi görür.
Sirke Baş ağrısına iyi gelir: Bir püskürtücü sprey şişesine su ve elma sirkesi karışımını koyun. Karışımı etrafınıza püskürtüp koklayın. Alna ve şakaklara sirkeyle masaj yapın. Ya da orta büyüklükte bir kese kâğıdının dibini sirke ile ıslatıp, aşçı şapkası gibi kafanıza geçirip yarım saat ile bir saat arasında bekletin. Ya da 50 gr. dövülmüş biberiye ve yarım litre elma sirkesini karıştırıp 3 hafta boyunca dinlendirerek “biberiye sirkesi” oluşturun. Bunu bir tas kaynayan suya bir çorba kaşığı damlatarak koklayın.
Sirke Boğaz ağrısına iyi gelir: Bardağın dörtte biri kadar bal, dörtte biri kadar elma sirkesi hazırlayın. Bu karışımdan her 4 saatte bir, bir yemek kaşığı için.
Sirke Gargara yapmak için de kullanılır: Yarım tas sirkeyi, 1 tas suyla karıştırın. Karışıma, bir tutam karabiber ile bir tutam rafine edilmemiş deniz tuzu ekleyin. Karışımı ısıtıp gargara için hazır hâle getirin.
Sirkenin Diş sağlığına faydaları: Dişeti problemleri ve aftlar için iki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya ekleyip ağzınızı bu karışımla çalkalayın. Eğer dişiniz ağrıyor ise, biraz sirke ile azıcık kırmızıbiberi ısıtın. Bunu ağzınızda birkaç dakika bekletin. Tesirini artırmak için ılık bir sirkeli bezi yanağınızın dışından kompres yapın.
Sirkenin Göz iltihaplanmalarına karşı faydaları: Gözlerdeki iltihaplanmalar ve göz çevresindeki tahriş gibi rahatsızlıklar, bir ölçü elma sirkesi ile dört ölçü su karıştırılarak tedavî edilebilir. Bir tatlı kaşığı sirkeyi eklediğiniz bir bardak kaynayıp soğumuş suyla göz banyosu yapabilirsiniz. Düzenli elma sirkesi tüketimi, aynı zamanda, yaşlılığa bağlı gelişen katarakt riskini de azaltmaktadır. Sirkedeki beta-karoten burada anahtar rol oynamaktadır. Bu tesiri artırmak için sirke, havuç suyu ile beraber içilmelidir.
Sirkenin Böcek sokmasına karşı etkileri: Hayvanî ve diğer tür zehirlere karşı sirke birebirdir. Hayvan zehirlerini tesirsiz hâle getirir. Zarar gören bölgeye gül sirkesi sürün; eğer gül sirkeniz yoksa elma sirkesi de aynı işi görür.
Sirkenin saçlarda kullanımı: Saçların daha parlak bir görünüme kavuşması, kepek probleminin ortadan kaldırılması için elma sirkesi imdadımıza yetişir. Haftada bir defa uygulanacak elma sirkesi kürü, ilk kullanımdan itibaren farkı hissettirir. Saçlar hafifçe ıslatıldıktan sonra, elma sirkesi, saç diplerine ve uçlarına bolca sürülür. Sonra saça sıcak havlu sarıp 1 saat bekletildikten sonra iyice yıkayıp durulanır. Ayrıca saç durulama suları için 1 litre suya bir su bardağının üçte biri kadar elma sirkesi ilave edilerek daha parlak saçlara kavuşulabilir.
Sirkenin uykusuzluğa faydaları: Uykusuzluk probleminiz varsa, yatmadan önce birkaç yudum ballı sirke suyu için (bir litre suya, 3 tatlı kaşığı sirke ve 125 gr bal da olabilir). Ayrıca hâfızayı kuvvetlendirmek, detoks ve kilo vermek için yemeklerden önce düzenli olarak sulandırılmış elma sirkesi için… (Daha geniş bilgi için bakınız: Marie-France Muller, “Gençlik ve Sağlık İksiri Sirke” adlı eseri.)
Sirkenin cilt problemlerine karşı faydaları: Eski tıpta, cilt problemlerinde “başucu” ilacı olarak sirke kullanılmıştır. O dönemde pamuk veya yün sirkeye batırıldıktan sonra hastalıklı bölgenin üzerine konularak, cilt rahatsızlıkları tedavî edilmiştir. Eski hekimler, morarma ve şişme gibi problemlerde özellikle şiş ve ödem olan yerlerde, şişmeyi önleyici ve giderici olarak sirkenin iyi bir şifâ kaynağı olduğunu söylerler. Sirke, kanayan yaralarda hem kanamayı durdurucu, hem de iltihap kurutucu özelliği vardır. Böcek ve arı sokmasında da, ısırılan bölgeye hemen sirke sürülür. Varsa, kaşıntıyı giderir. Ateş yanıklarında hemen sirkeli bez sarılıyor. Bitlenmeye karşı da sirkenin olumlu tesiri vardır.
Özellikle sirkenin salatalarda kullanımı: Sirke, sebzelerde ve yeşilliklerde bulunan, insan sağlığına zararlı bakterileri öldürdüğü ve üzerindeki kimyevî atıkları da temizleme özelliğine sahip olduğu için mutlaka kullanılmalıdır. Ancak “tabiî”, yani “hakikî sirke” diye tarif ettiğimiz sirke bu özelliklere sahip olduğu için sebzeleri temizlerken de mümkünse tabiî mayalanma (fermantasyon) sirke tercih edilmelidir. “Kimyevî” sirke asidi ile yapılan sirkeler hiçbir zaman ve hiçbir yerde “hakikî” sirkenin tesirini göstermez
SİRKE İLE İLGİLİ HADİSİ ŞERİF
SİRKE NE GÜZEL KATIKTIR!
Resulullah(s.a.v)Efendimiz, Mekke'nin fethinde amcası Ebu Talib'in kızı, Hz.Ümmehani'nin evine varmıştı. Ona''Yanınızda yiyecek bir şey var mı?'' diye sordu. Hz.Ümmehani ''Hayır'Yalnız, kurumuş ekmek kırıntıları ve sirke var'Fakat, bunları, sana sunmaya haya ederim!''dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v)''Onları getir. Suyun içine ufala. Tuz da, getir!''buyurdu. Sirkeyi, onun üzerine döküp yedikten sonra Yüce ALLAH'a şükretti.''Ey Ümmehani! Sirke, ne güzel katıktır Sirkesi bulunan bir ev, katıktan mahrum sayılmaz!''buyurdu.
SİRKE NERELERDE KULLANILIR?
* Güneş yanığına sürülürse faydalıdır.
* Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
*Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.
* Siğillere, sirke döküp üzerine kabartma tozu serpilir ve 15 dakika sonra toz silkelenir.
*Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
* Lavabo banyo gibi sert zeminler sirkeyle silinir.
*Sirkeli bez varislere de faydalıdır.
* Sirke orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
*Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.
*Patatesin pişirme suyuna 1 kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
* Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için,sirkeli su ile yıkanır.
*Boğaz ağrılarında, sirkeyle gargara yapılır.
* Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
*Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
*Kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülür.
* Sirkeli bez, mide üzerine konursa, bulantı ve kusmayı önler.
1) Elma Sirkesi Bal Su Formülü Evde Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle 2 tatlı kaşığı elma sirkesini bir bardak suyun ya da Papatya çayının içerisine döküyoruz ve dilerseniz bal ve sinameki tozu da ekleyebilirsiniz. Ancak sinameki tozunun içerisinde şeker olmamalıdır. Bu elma sirkesi formülü kaşıkla bir güzel karıştırıldıktan sonra, zayıflama, kilo verme ve kolesterol düşürmek için kullanıma hazırdır.
2) Elma Sirkesi Zayıflamak İçin Nasıl İçilmeli ve Tüketilmeli?
Elma sirkesi ile zayıflamak için yemeklerden yarım saat kadar önce bir çay bardağı elma sirkesi içmelisiniz.
3) Elma Sirkesi Kürü Yaparken Egzersiz ve Spor Faydalı Mıdır?
Zayıflama hızını artırmak için haftada 3-4 kez ve günde de sabah öğle akşam olmak üzere her birinde 15 dakikalık zayıflama hareketleri yapmanız faydalı olacaktır.
4) Elma Sirkesi Kürü ve Su içmenin Faydaları
Elma sirkesi kürü uygularken gün içerisinde yeteri kadar su içmek, hem vücuttan toksin ve ödem atıcı etki yapacak hem de bağışıklık sistemini güçlendirecektir.
5) Elma Sirkesi Zayıflama Kürü Yaparken Diyet Yapılabilirmi?
Elma Sirkesi kürü ile birlikte uygulanacak uygun bir diyet listesi, sizlerin kalıcı yoldan kilo verebilme çabalarına destek olacaktır.
Evde Sirke Yapımı, evde sirke nasıl yapılır?
Malzemeler: 5 litrelik kavanoz, kavanozun üçte ikisini dolduracak miktarda tatlı elma, içme suyu ya da kaynatılmış oda ısısına gelmiş su, sirke anası ya da 5 çorba kaşığı bal.
Sirkenin Yapılışı: Elmaları dörde bölüp çekirdeklerini çıkarın. Kavanozun üçte ikisini dolduracak şekilde yerleştirin. Üstünü biraz boşluk kalacak şekilde suyla doldurun. Sirke anası ya da 3 çorba kaşığı bal koyup tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını temiz bir tülbentle kapatıp bağlayın. Ya da üzerini bir büyük bezle örtüp ağzına lastik geçirerek, serin ve Güneş ışığı almayan bir yerde iki ay kadar bekletin. İlk 15-20 gün içinde sirkeyi 2-3 günde bir karıştırabilirsiniz. Bu işlem mayalanma hızını artıracaktır.
İki ayın sonunda sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başlayacaktır. Sirke sinekleri her seferinde oluşmayabilir, bu sirkenizin olmadığı mânâsına gelmez. İkinci ayın sonunda sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Kavanozu yıkamadan sirkeyi tekrar aktarın. İki çorba kaşığı bal ilave edip ağzını tekrar tülbentle kapatıp bağlayın. Büyükler baldan başka birkaç nohut, bir parça ekmek ve biraz kaya tuzu da ilave ederlermiş. Sirkenizi beklemeye bırakın. Arada kontrol edin keskinleştiği zaman hazır demektir.
0 yorum:
Yorum Gönder